Occupied 2

Gebaseerd op een idee van Jo Nesbø
Producenten: Yellow Bird Norge, Lunanime


Synopsis

Kies jij voor veiligheid of voor vrijheid?

Occupied 2 begint met een gewapend conflict tussen de Noorse kustwacht en een Russische beveiligingsfirma die de olie-installaties van Melkøya in het noorden van Noorwegen bewaakt. Ze richten hun wapens op elkaar. Niemand wil inbinden. Deze crisissituatie zorgt voor hoogspanning en leidt tot een reeks conflicten met verstrekkende politieke en persoonlijke gevolgen. De vraag die iedereen zichzelf voortdurend moet stellen is: Wie kun je vertrouwen?

Het Vlaamse gedeelte van deze reeks werd gefinancierd dankzij Tax Shelter en de steun van Screen Flanders. OCCUPIED is een internationale productie van Yellow Bird, bij ons bekend van de succesvolle MILLENNIUM-trilogie en de WALLANDER-reeksen. Yellow Bird wordt gesteund door coproducenten uit Scandinavië en Frankrijk: Viaplay & TV2 Norway, TV3 (Zweden), RUV (IJsland) en MTVOY (Finland) en Arte (Frankrijk). Daarnaast krijgt de serie ook steun (Automatic Support) van het Europese MEDIA-programma.

Status: te koop op lumiereseries.com, en op DVD
Genre:
Fictie serie
Duur:
8 x 45′
Scenarist: Jo Nesbø, Karianne Lund (script supervisor)
Regisseur: Erik Skjoldbjærg

Cast: Eldar Skar, Janne Heltberg, Ane Dahl Torp

Poster:

Stills:

WAT VOORAFGING: OCCUPIED 1

5 jaar geleden bedacht de bekende Noorse schrijver Jo Nesbø de politieke thrillerreeks OCCUPIED. Het verhaal vertrekt vanuit een intrigerende premisse: wat als Noorwegen beslist om volledig over te stappen op duurzame energie en geen fossiele brandstoffen meer te leveren aan het Westen? Het antwoord kwam snel: gesteund door de Europese gemeenschap valt Rusland Noorwegen vreedzaam binnen om de levering van fossiele brandstoffen te garanderen.
Hoewel deze pitch 5 jaar geleden vergezocht leek, werd het tegendeel bewezen. In 2014 ging Rusland over tot een militaire interventie in Oekraïne en ook vandaag blijft Poetin het Westen provoceren door voortdurend het Europese luchtruim te schenden.

HET SUCCES VAN OCCUPIED 1

De hoge actualiteitswaarde en spannende pitch zorgden voor het succes van OCCUPIED 1. Dit succes vertaalde zich niet enkel in erg goede kijkcijfers (200.000 kijkers per aflevering op Canvas), ook de verkoopscijfers waren zeer positief: ondanks de sterk dalende DVD-markt vlogen er bijna 20.000 exemplaren over de toonbank.

OCCUPIED 2 breit een vervolg aan het eerste seizoen en zal in de herfst van 2017 uitgezonden worden. Het eerste seizoen is momenteel te zien op Netflix.

Vorige
Volgende