State of Happiness

 STATE OF HAPPINESS vertelt het verhaal van de Westerse welvaart, een natie in verandering, een pioniersstad en bovenal van vier jonge mensen die in een wervelwind aan mogelijkheden terechtkomen tijdens de ‘boom’ van de Noorse olie-industrie. Alles is in beweging, alles is nieuw, het is geweldig
maar bij momenten ook eng en onbekend.
Hoe zullen zij hiermee omgaan?


Genre:
tv-serie, drama
Duur:
8 x 45′
Status:
in postproductie
Release: najaar 2018
Originele titel:
Lykkeland – Gebaseerd op een concept van Siv Rajendram Ellassen (Those Who Kill) en een idee van Synnøve Hørsdal (Miss Julie)
Schrijver:
Mette M. Bølstad (Nobel, The Heavy Water War)
Regisseur:
Petter Næss (Elling)
Cast: Bart Edwards (Unreal, Call the Midwife), Anne Regine Ellingsæter, Amund Harboe, Malene Wadel
Producenten: Synnøve Hørsdal & Ales Ree (Maipo Film, Noorwegen); Jan De Clercq & Annemie Degryse (Lunanime, België)
Internationale sales: DR Sales
Met steun van:
NRK, Norwegian Film Institute, Creative Europe Media, Nordisk Film & TV Fonds, Zefyr, Screen Flanders

Het is de zomer van 1969 in het kleine kuststadje Stavanger in Noord-Europa.
Grote olie-multinationals zijn al jaren testboringen aan het uitvoeren, maar hebben nog niets gevonden en staan op het punt om de regio te verlaten. Phillips Petroleum krijgt echter nog een laatste opdracht om een boring uit te voeren. Stavanger leeft van de visvangst, en de Noordzee raakt stilaan leeggevist. Er moet iets veranderen. De stad is in crisis. En dan, op Kerstavond 1969, gaat de toorts op het boorplatform Ocean Viking branden. Phillips heeft het grootste onderzeese oliebassin ooit gevonden. En dat zal alles veranderen.

We volgen onze vier jonge hoofdpersonages vanaf het moment net voor de eerste grote olievondst in Noorwegen, doorheen de wilde bloeiperiode die volgt. De vier protagonisten zijn: Jonathan (27), een Amerikaanse jurist, Anna (19), een secretaresse op het bureau van de burgemeester, Christian (19), een Noordzeeduiker uit een gegoede familie, en Toril (17), een uiterst gelovige arbeidster in een visverpakkingsbedrijf. Het verhaal is gebouwd rond deze vier personen en hun families, die elk op hun eigen manier een aspect van de samenleving voorstellen, en de manier waarop die zal veranderen. Hun verhalen zijn nauw door elkaar verweven, en ze worden allemaal getroffen door de maatschappelijke veranderingen die de ontdekking van de olie met zich meebrengt: de opkomst van de welvaarstaat en gelijke rechten, gastarbeiders, en economische groei.

De focus van STATE OF HAPPINESS ligt niet zozeer op de historische gebeurtenissen zelf, maar wel op het effect dat de geschiedenis heeft op de personages. Het is personage-gedreven drama waarbij de kijker zich zal identificeren met de interpersoonlijke verhoudingen. Nu de olie-hausse voorbij is en we op de drempel staan van een nieuwe fase, is dit verhaal relevanter
dan ooit. Het is tijd om achteruit te kijken.
Een universeel verhaal wordt best verteld vanuit een specifiek standpunt. Dit kleine Noord-Europese stadje, Stavanger in 1969, is de perfecte plek om het verhaal van de veranderingen in de westerse wereld te vertellen, want hier gebeurde alles drie keer zo snel als elders in de wereld.

De Belgische shoot van STATE OF HAPPINESS start midden november 2017 en zal volledig doorgaan in de AED Studios in Lint. In deze studio wordt een ESSO hotel uit de jaren 70 nagebouwd, en daarnaast vinden ook opnames plaats in de onderwaterstudio met een heuse duikerklok. Het Belgische aandeel vertaalt zich in de studio, een groot deel Vlaamse crew en 12 draaidagen. De reeks werd al verkocht in Scandinavië en zal daar te zien zijn op de volgende zenders: YLE (Finland), SVT (Zweden), DR (Denemarken) en NRK (Noorwegen).