Two, three snails, a lady

Genre: Artistieke kortfilm
Duur:
15′
Taal:
Engels
Scenarist:
Johan Grimonprez, Kostas Ioannidis, Tine Van Aerschot
Regisseur:
Johan Grimonprez, Kostas Ioannidis
Producent: Lunanime
Met steun van: VAF
Release: Najaar 2020


Er is een Tax Shelter investering mogelijk op deze productie. Neem contact op met ons voor meer informatie. We bezorgen u graag een simulatie op maat, of komen op uw aanvraag langs voor een vrijblijvende presentatie.

Net voor haar dood, en ze vergeten wordt in alle geschiedenisboeken, verwoordt de 92-jarige vermaarde Renaissance schilderes Sofonisba Anguissola een allerlaatste brief aan haar 25-jarige leerling en Vlaamse meester-in-wording, Anton Van Dyck.

Synopsis

Renaissance schilderes SOFONISBA ANGUISSOLA (Italië, 1532) verwierf wereldvermaardheid als kunstenares, maar werd naderhand in de vergeethoek van de kunstgeschiedenis geduwd. Als 92-jarige vrouw, met haar dood in aantocht, mijmert ze over haar allerlaatste brieven aan haar 25-jarige leerling en Vlaamse meester-in-wording Anton Van Dyck. Beiden zitten ze vast in quarantaine in een door-pest-doordrongen Palermo. Ze kunnen enkel communiceren via brieven.

Terwijl de oude Sofonisba de brieven aan Van Dyck verwoordt, droomt ze weg naar de parallelle wereld van haar wonderkabinet waarin ze als jonge schilderes een zoektocht aanvat naar haar identiteit in een realiteit van strakke sociale normen gedomineerd door mannelijke meesters.

Een parallelle dimensie ontvouwt zich in een kleurrijke rebus van werelden binnen werelden. Als artistieke rebel vecht ze zich vrij van de verstikkende dogma’s die haar worden voorgespiegeld en het is uiteindelijk haar aanhoudende verbeeldingskracht die Sofonisba doorheen haar leven in staat stelt haar werkelijkheid om te buigen. Op het einde van haar 92-jarige reis neemt ze afscheid, maar niet voordat ze haar verwezenlijkte droom van zelfontdekking als levensles kan doorgeven aan haar geliefde leerling.